1) Minyak Ikan dan Salmon
Minyak ikan dan salmon merupakan sumber yang kaya dengan Ecosapentaenoic Asid (EPA)
dan Docosahexaenoic
Asid (DHA). Dua asid lemak Omega-3 yang boleh melawan
inflamasi.
2) Kunyit
Kunyit mengandungi “curcumin” , sangat berkuasa melawan
inflamasi dalam badan.
3) Halia
Halia mengandungi sebatian anti-inflamasi dikenali sebagai “gingerols”.
Halia juga digunakan dengan meluas dalam bidang perubatan untuk melegakan rasa
loya dan muntah.
Ekstrak halia telah lama digunakan dalam perubatan tradisional
untuk mengurangkan inflamasi.
4) Bayam (Rebus)
Sayur dedaun hijau ini merupakan sumber alam semulajadi yang
kaya dengan bahan anti-inflamasi dan anti-oksida flavonoid and karotinoid
seperti Vitamin A, B2, B6, C, E, K, kalcium, asid folik, zat besi, magnesium,
mangan, potasium, tryptophan dan banyak lagi.
5) Ubi Keleduk (rebus, tanpa kulit)
Ubi keledwk kaya dengan antioksidan yang “powerful” yang membantu menyembuhkan inflamasi dalam badan. Ia diperkaya dengan beta-carotene,
mangan, vitamin B6 and Vitamin C juga serat.
No comments:
Post a Comment