Monday, October 26, 2015

3 Kesilapan Dalam Menurunkan Berat Badan

Teks: Nor Razfizah Abd RazakMalam tadi ada online coaching, tajuknya seperti di atas "13 Kesilapan Dalam Menurunkan Berat Badan" . Haaa....dengar tu. Kesilapan tau..disebabkan silap-silap ni la kebanyakan kita gagal menurunkan dan mengekalkan berat badan yang sihat. Kelas 1 jam je. Speakernya dr Malinda Mohd Ali, seorang doktor perubatan yang juga seorang pakar obesiti.  Tak cukup masa nak share 13 tips tu. So, malam tadi Dr Malinda sempat kongsi 5 point je dulu. Nak tahu point yang dikongsikan? Ok, saya kongsikan di sini ye.


Kesilapan Pertama: Niat & Big Why yang Tak Kukuh

Nak turunkan berat badan bukan suatu proses yang mudah. Ia seperti kita nak pecahkan tabiat kita yang berkurun, berabad lamanya yang dah jadi sebahagian dari hidup kita. Jadi ia bukan suatu yang senang. Tapi bila kita "Big Why" dan niat yang sangat kuat untuk turunkan berat badan. Baru boleh teruskan untuk turunkan berat badan.

Cari, muhasabah diri sendiri. Tarik nafas dalam-dalam dan fikir. Kenapa kita nak turunkan berat badan? Untuk siapa? Kenapa? 

Kadang kala, kita buat ni bukan untuk kita, tapi untuk insan-insan yang kita sayang. 

Kita adalah makhluk Allah. Setiap yang kita ada, sekadar pinjaman. Mesti kita jaga sebaik mungkin. Suatu masa nanti, kita akan dijemput, pastikan kita pulangkan sesempurna kita dipinjamkan. 

Konsep kesihatan tu suatu amanah yang perlu kita pelihara sebaiknya, In shaa Allah.


Kesilapan Kedua : Matlamat Yang Tak Realistik

"Berapa banyak berat badan yang kita nak turun? "
20kg dalam masa 1 bulan? HHMmmmm....boleh tu memang boleh, tapi...matlamat yang tak berapa baik dan kita menzalimi diri kita sendiri. Sebab bila matlamat tu terlampau tinggi, kita akan jadi STRESS. 

Jadi, kita kena perhatikan, 
~ Apa program yang kita ambil?
~ Apa cara yang kita gunakan?

Lagi satu jangan terlalu taksub dengan penimbang. Bila kita timbang tak turun, itulah penamat segalanya...OMG! Sebenarnya, jarum penimbang tu bukan segalanya. Penimbang bukan kayu pengukur total. Kita perlu fokus pada kesihatan JANGKA PANJANG. 

Bukan sekadar jangka pendek sahaja. Jadi, nak kurus dan sihat tu, bagi masa pada diri. Jangan menzalimi diri sendiri. 

Proses naik dan turun berat badan mengambil masa, takkan boleh turun 20kg dalam masa 23 hari! Kalau naik pun takkan boleh naik sampai 30kg dalam masa sebulan. Paling-paling pun, naik 2-3 kilo dalam seminggu. Itupun kalau kita makan melampau dalam seminggu tu :)

Mungkin boleh turun sebanyak 2kg dalam masa sebulan. Tapi, tak guna kita turun secara drastik, lepas tu, kita kembali semula  pada tabiat kita yang lama. 

Jadi lebih baik kita letakkan matlamat seperti "nak turun 40kg dalam masa setahun". Jadi dari situ kita boleh mulakan langkah turun berat badan perlahan-lahan tapi konsisten.

Potensi penurunan berbeza ikut program yang kita ambil. Conttohnya, kalau ambil Hcg Programme, memang boleh turun sehingga 10kg dalam masa 1 bulan...8kg dalam masa 23 hari...tapi tu dengan pemantauan dan treatment. 

Tetapi dengan penurunan dengan diet normal diet, potensi penurunan ialah 1-2kg dalam masa seminggu. Tapi memang kena ikut program betul-betul.

KAlau ikut dari segi Dietitian pula, proses penurunan sehingga 0.5kg dalam masa seminggu. Jadi boleh turun sehingga 2kg dalam masa sebulan.

Letakkan target nak dapatkan BMI yang cantik dalam 21 - 22. Jangan sampai 18 pulak! Too skinny, tak cantik dan tak sihat pula nanti kan.. :)

Kalau tinggu dalam 160cm, dapat berat dalam 55kg pun dah cantik !

Lagi satu tips yang best yang saya pernah share sebelum ni, BAJU GOAL. Gantung kat tempat yang senang kita lihat hari-hari. Contohnya, baju tunang kita 8 tahun dulu, baju nikah, kebaya lama ... yang kita anak pakai balik. Tu motivasi yang sangat kuat untuk kita teruskan perjuangan untuk teruskan niat turunkan berat badan.


Kesilapan Ketiga : Ilmu Yang Kurang Tepat

Kebanyakan kita nak turun, sekadar suka. Dengar orang makan produk ni, boleh turun berkilo-kilo, kita pun ikut sama makan juga. Lebih-lebih lagi dengan janji-janji manis...

Tanpa berlapar
Tanpa Senaman
Tanpa kawal makan
Tanpa diet
Tanpa...
Tanpa...

Semuanya TANPA...Wah! sangat senang? Secara realitinya, betul ke macam tu? Cuba kita fifkirkan semula. 

Ada orang suka ikut trend. Ada orang suka ambil jalan singkat. Jadi kena hati-hati. Dah banyak pil kurus yang mendatangkan kemudaratan pada kesihatan sehingga membawa pada kematian. 

Ingat tak dulu oarang ramai makan acaiberry dan turun berkilo-kilo? Memang tertulis dibuat dari bahan semulajadi, buah-buahan, tapi ada BAHAN TERSEMBUNYI ...Silbutramine. Bahan terlarang ni la yang buatkan boleh turun berat badan tanpa usaha semua tu. So, kena hati-hati.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...