Monday, May 5, 2014

18 Keajaiban Nutrisi Zink

Teks: Nor Razfizah Abd Razak

Zink adalah nutrisi yang sangat diperlukan oleh tubuh kita. Berikut adalah fungsi Zink untuk kesihatan :


1. Keguguran rambut:

Keguguran rambut adalah disebabkan oleh kekurangan nutrisi yang penting untuk pertumbuhan dan kekuatan akar rambut. Zink juga akan menguatkan kutikel rambut.Pemulihan yang disyorkan oleh doktor kepada orang yang mengidapinya ialah dengan pengambilan diet yang kaya dengan kandungan zink atau supplement yang zink.

2. Penjagaan Kulit:
Kajian telah menunjukkan zink berkesan untuk menyembuhkan jerawat atau akne.


  3. Ekzema:

Juga dikenali sebagai dermatitis atopik, adalah gangguan keradangan dan kulit yang kronik. Ia adalah sebahagian besarnya disebabkan oleh kekurangan zink di dalam badan. Zink memainkan peranan yang penting dalam penyembuhan jangkitan kronik dan membantu badan memulihkan keupayaan untuk sembuh dengan sempurna.


4. Jerawat:

Mineral ini adalah penting untuk memadam jerawat dari kulit. Ia bertindak mengawal selia jumlah testosteron di dalam badan yang memainkan peranan yang dominan dalam menyebabkan jerawat. Di samping itu kepadanya, zink juga berkaitan dengan sintesis kolagen yang membantu dalam menormalkan jumlah minyak kulit dan mengekalkan kulit yang sihat.

5. Penyembuhan Luka: 
Kekurangan zink menyebabkan lambat penyembuhan luka. Badan manusia mempunyai beberapa enzim yang bergantung pada zink, yang menggalakkan sintesis kolagen yang seterusnya membantu dalam penyembuhan luka.

6. Gangguan Prostat: 
Zink sangat penting dalam menangani gangguan prostat. Kekurangan zink menyebabkan pembesaran kelenjar prostat dan menjadikannya terdedah kepada kanser . Ia adalah dinasihatkan untuk mengambil 15mg zink setiap hari, di bawah pemerhatian rapi perubatan, apabila mengalami masalah prostat.

7. Hilang Berat Badan: 
Zink memainkan peranan utama dalam penurunan berat badan dan mengawal selera makan.

8. Mengandung:
Ia adalah penting untuk pembaikan dan fungsi DNA. Ia diperlukan untuk pertumbuhan cepat sel-sel dan membangunkan unsur-unsur utama sel semasa kehamilan.
 9. Kesihatan Sistem Pembiakan: 
Bagi lelaki, zink membantu dalam spermatogenesis dan pembangunan organ-organ seks. Sementara di kalangan wanita, ia membantu dalam semua fasa pembiakan, termasuk peringkat kelahiran dan penyusuan.


10. Fungsi Biologi:
Zink memainkan peranan penting dalam banyak fungsi biologi seperti pembiakan, kawalan penyakit kencing manis, tahap stres, rintangan imun, bau dan rasa, pertumbuhan fizikal, selera makan dan penghadaman.

11. Jangkitan:
Zink membantu seseorang untuk mengesan rasa dan bau, memberikan bantuan kepada penyembuhan luka, meningkatkan imuniti dan membantu dalam menggalakkan pertumbuhan janin. Zink membantu dalam melindungi daripada gangguan berjangkit dan jangkitan kulat termasuk paru-paru dan konjunktivitis.

12. Antioksidan: 
Zink bertindak sebagai antioksidan dan pada dasarnya terlibat dalam beberapa tindak balas biokimia, yang termasuk sintesis protein, fungsi enzim dan metabolisme karbohidrat .

13. Aturan Enzim: 
Zink merupakan komponen beberapa enzim yang membantu dalam pertumbuhan sel, sintesis protein, tahap hormon, DNA, mengawal selia transkripsi gen, metabolisme tenaga dan lain-lain faedah kesihatan yang berkaitan dengan zink.

14. Kanser: Bagi lelaki, zink memainkan peranan yang penting dalam kelenjar prostat dan mencegah kerosakan awal, yang boleh membawa kepada masalah seperti kanser.

15. Kelesuan Kronik: Orang yang mengalami keletihan yang kronik dicadangkan untuk mengambil minyak ikan, kerana ia kaya dengan zink. Para doktor tidak mencadangkan ubat-ubatan lain yang diperlukan untuk menyembuhkan keletihan yang kronik kecuali pengambilan minyak ikan yang kaya dengan kandungan zink.

16. Kehilangan Jisim Tulang: Ia adalah penyakit apabila tulang menjadi lemah dan rapuh. Zink adalah komponen hydroxyapatite iaitu garam dan membuat matriks tulang yang kuat dan keras. Oleh sebab ini, kandungan zink perlu ditambah dalam pelan diet anda untuk mengelakkan kehilangan tulang.

17. Buta Malam: Pengambilan kira-kira 150-450 mg Zink akan memperbaiki penglihatan. Jadi, adalah sentiasa dicadangkan untuk mengambil makanan seperti daging lembu, kambing, tiram, ketam kerana ia kaya dengan kandungan zink dan akan memperbaiki penglihatan mata. Berapa banyak zinc yg anda perlukan? Sila rujuk jadual di bawah.

18. Fungsi Otak : Meningkatkan daya ingatan dan tempoh tumpuan.


Keperluan Zink Dalam Tubuh Badan :

Birth to 6 months : 2 mg
Infants (7–12 months) : 3 mg
Children (1–3 years) : 3 mg
Children (4–8 years) : 5 mg
Children (9–13 years) : 8 mg
Teens 14–18 years (boys) : 11 mg
Teens 14–18 years (girls) : 9 mg
Adults (men) : 11 mg
Adults (women) : 8 mg
Pregnant teens :12 mg
Pregnant women : 11 mg
Breastfeeding teens : 13 mg
Breastfeeding women : 12 mg

ZINC SUPPLEMENTS : Fakta Nutrisi: Sebiji Zinc Shaklee membekalkan 15mg (100%) keperluan harian dan 115mg Calcium (12% daripada keperluan harian).

Cuma RM33 untuk 120 tablet. Cuma 2 biji sehari SEBELUM makan.
Hubungi kami untuk PESANAN produk SMS / WhatsApps ke 017 -700 1749

Cegah Sebelum Singgah

Salam Sayang.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...