Saturday, March 7, 2015

Makan 15 Cawan Sehari? Boleh ke Boleh ?

"Yen Ching - Mata "

Alhamdulillah..Sejak abang Syaha bersekolah di tadika cina ni, ibu pun masuk tadika sama, bezanya ibu tak payah bayar yuran, 2 in 1. Belajar dari rumah..dalam keadaan yang santai sahaja.

Diam tak diam banyak juga vocab yang ibu dan Abang Syaha belajar bersama. Sambil-sambil je..tak boleh dipaksa, nanti stress hihi...terus hilang minat nak belajar.

Bila nak suruh mandi.." Abang Syaha...chong liang..khuai tien"
Terdengar Abang Syaha sahut " Mandi ye ibu..nanti ye..."

Bila nak suruh menulis pula" Syaha, kkhuai tien sieh "
"Cepat tulis kan ibu" pantas Syaha men"translate"

Alhamdulilah.

Alhamdulillah

Alhamdulillah

Walaupun bermula lambat sebulan disebabkan pembedahan apendiks di awal tahun tempoh hari, "pick up" Syaha pantas.

Sekilas pandang, cepat Syaha tangkap. Sejak lancar membaca, Syaha menunjukkan minat yang sangat tinggi terhadap apa-apa sahaja yang boleh dieja.

Hatta dalam kereta sekalipun, Syaha suka membaca no plat kenderaan. Kebetulan Syaha memang sangat minat kereta. Sambil menyelam, sambil minum air. Aku dan En Hasben suruh Syaha -membaca no plat kenderaan di hadapan. Kadang-kadang di depan kereta kami, kadang-kala pada kereta yang agak jauh. Kami juga berlumba membaca no plat tersebut, "chalange" siapa yang lebih pantas.

Dari situ boleh melihat dari pelbagai sudut.
- Ketajaman pengelihatan.
- Kepantasan bertutur
- Daya ingatan

Di samping bermain, dapat belajar dalam suasana yang seronok sambil bergelak ketawa sambil menghilangkan ngantuk jika berjalan jauh. Kalau dulu, masa Syaha umur 4 tahun, Syaha suka menyebut pelbagai kenderaan yang dilihatnya di sepanjang perjalanan.

"Bajak, cekadak, kereta, keretapi, motor, kapal terbang, kren" ..hihi...macam-macam. Syaha  tidak pelat dari kecil kerana aku dan En Hasben tidak pernah bercakap pelat dengannya. Lama kelamaan, Syaha sendiri bertutur yang sama.

Kami juga tidak membeli makanan dan minuman ringan kepadanya. Melainkan ia memperolehi dari sekolah semasa majlis hari jadi kawan-kawannya. Kalau kami sendiri, kalau ke kedai memang Syaha dan Syarif tengok dan belek-belek je mainan kat kedai. "Ibu, ni jajan kan? Tak elok makan kan ibu? Ibu nak ni la..(sambil tunjuk roti atau biskut) " Ibu angguk je. Kalau mainan atau buku-buku kami "tapis" sikit. Ye la..semua ibu bapa nak yang terbaik untuk anak-anak mereka kan?

Umur 0 - 6 tahun , umur yang sangat penting untuk tumbesaran anak-anak. Daya ingatan diorang sangat kuat. Menyerap apa sahaja, macam span. Baik buruk, hitam putih..semua sedut macam vacum. Kita sebagai ibu bapa yang kena tegas. Tapi bukan garang, keras atau bengis,. Sebut memang senang, melakukannya belum tentu mudah.

Tetapi, ini proses pembelajaran untuk kita. Menajamkan skil kita dalam mendidik anak-anak di samping belajar untuk faham dan memahamkan mereka apa yang betul dan sebaliknya.

Kalau rancangan kartun atau animasi, kami cuma beri dan belikan cd Upin Ipin. Syaha , Syarif minat sangat Upin Ipin. Rasanya, tidak ada kanak-kanak yang tak minat dengan ikon besar ni. Kalau tengok kartun sambil makan, jawabnya sejuk la makanan terbiar hihi..

Kartun lain yang kami beri tengok; Big Hero 6, Finding Nemo, Seafood, Ratatauille, Shrek, Ice Age.. but no Ultraman, Batman, lebih-lebih lagi kartun-kartun yang ganas, bertumbuk, menjolok mata..No No No..pu yao..pu yao..pu yao. Kalau tengok cerita yang ada aksi berlawan, tembak-tembak diorang akan kata " Ni cerita ayah. Tak boleh tengok cerita ni" Hahaha..

Kami juga bantu dari segi suplemen. Saya beri multivitamin. Satu hari makan satu. Jadikan rutin ..Alhamdulillah ..sudah menjadi kebiasaan. Bila tak ingat makan waktu pagi, petang nanti mesti ingat. "macam aaaadaa yang tak kena" kalau tak makan.
Vita Lea for kids..memang sedap dikunyah. Rasa anggur. Tapi saya tak bagi gigit..kunyah je :)Boleh ke kita beri anak kita makan semua ni dalam sehari utnuk memenuhi keperluan vitamin mereka seharian? Tak mungkin kan.. Muntah hijau nak makan semua ni dalam sehari huhu...


3 gelas susu, 10 sudu besar peanut butter , 180ml jus oren mungkin boleh ...
Tapi mungkinkah ....15 cawan bayam, 4 cawan brokoli, 65 cawan tauge, 15 cawan cantaloupe? ..rasanya susah juga. Mau terduduk nak telan semua tu..

Apapun, saya start dengan kesihatan mata terlebih dahulu...kata orang, dari mata turun ke hati gitewww..hehehww..

In Sya Allah saya akan kongsikan di entri yang lain pula nanti ya.

Semoga perkongsian kecil dari saya hari ini membantu ibu bapa di luar sana dalam menjayakan pendidikan anak-anak kita. Sama-sama kita berkongsi ilmu yang kita ada. Ilmu di dada sekadar pinjaman. Sementara ada umur, dan ianya mendatangkan manfaat pada semua why not kita sama-sama berkongsi. 

Kecil pada kita, mungkin memberi impak besar dan membuka mata untuk melihat ruang dan peluang untuk anak-anak diluar sana untuk berjaya.


Semoga MembantuNo comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...