Wednesday, September 23, 2015

Hari ke-4 Cuti Sekolah

Teks: Nor Razfizah Abd Razak


Alhamduillah..

Hari ni dah masuk hari keempat anak-anak bercuti sekolah. Pejam celik, pejam celik..sekejap je seminggu tu..Ahad depan dah mula sekolah semula. Musim cuti sekolah ni, Syaha dan Syarif saya atur jadual diorang supaya masa cuti tak berlalu begitu sahaja..cewaahhh! heheh..

Tak la atur teratur sangatt..tapi ada masa-masa..
- masa bermain
- masa belajar
- masa solat
- masa makan, mandi

Masa bermain pagi selepas saparan dan sebelah petang lepas solat Asar. Menjelang tengahari, lepas mandi, badan dah fresh, masa belajar. Syaha kena hafal sifir 2-12. Syarif kena belajar mengeja. Alhamdulillah, Syaha dah boleh hafal hingga sifir 6. Ibu pun tebuk-tebuk soal :

"6 x 6 berapa?"
"4 x 7, berapa?"
"5 x 12, berapa?"

..Hihi..bukan apa, untuk kesenangannya juga..sebagai persediaan sebelum masuk ke tahun 1 tahun hadapan. Memang sekarang nampak Syaha stress sikit. Tapi kena tekan sikit. Sesi hafal sifir tak lama, dalam 1/2 jam hingga 1 jam je.

Untuk Syarif pula, saya ajar mengeja. Syarif dah boleh mengeja sukukata. Tapi yang hairan, kalau dia sendiri yang eja, tak ada bunyi. Kalau kita yang ejakan, pandai pula dia bunyikan, walaupun 4 huruf.

Contoh:
"B.u = bu , k.u = ku, bunyinya? "...diam seribu bahasa...
"y.a.n.g ? " ibu tanya. "yang" , jawab Syarif..haha...mana ibu tak hangin campur pelik.

Tapi hari ni semakin baik, nampak improve. Ibu berharap sangat supaya Syarif boleh membaca seperti abang Syaha sebelum melangkah ke tahun 1, dua tahun dari sekarang.

Kalau pergi jalan keluar naik kereta, ibu dan ayah uji kecekapan syaha dan Syarif untuk baca signboard di jalanan. Baca nombor-nombor kat paan tanda, nombor plat kereta, motor...sebab diorang memang sukakan kenderaan...namapun HERO..hihihihi... jadi, sambil selam, sambil minum air. Sambil tarik minat  mereka, sambil belajar..2 in 1 :)

--------------------------------------------------------------------------------------------------
Setiap hari saya berikan Omega Guard dan Vitalea for Kids pada mereka. Mereka dah biasa, Omega tu telan macam gula-gula je. Vitalea tu rasa anggur, jadi takde masalah, hisap je sampai habis.
Untuk susu, saya beri Mealshakes. Mealshakes ni ibarat vitamin dalam bentuk serbuk. Bukan Syaha dan Syarif je yang suka, ibu dah ayah pun koin sekali! Rasa vanila sedaappp sangat.. rasa nak ratah je
Sekian perkongsian saya untuk kali ini. Jumpa lagi di entri yang lain. Jika ada ibu-ibu yng berminat dengan suplement di atas, boleh Whatsapp saya di no 017 7001749No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...